fbpx
sporten-met-kanker

Voorheen was je een echte fitnessfanaat en was je wekelijks buiten of in de sportschool te vinden. Misschien heb je op een punt in je traject wel besloten fitter te willen worden, of ben je beter en heb je zelf besloten om meer te gaan bewegen. Hoe dan ook ben je misschien benieuwd hoe het zit om te sporten met kanker. Wat moet je weten, wat kun je wel en niet en hoe zorg je voor comfort tijdens het bewegen?

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om te beginnen dat iedereens traject anders is en dat niet iedereen dezelfde dingen aankan, ook al heb je misschien dezelfde ziekte. Wil je graag sporten, dan is het goed om dit te bespreken met een arts of medisch expert. Ook wanneer je ziek bent kan sporten in je voordeel werken. Sporten helpt met:

  • het verminderen van stress
  • het verbeteren van slaap
  • het versterken van je immuunsysteem
  • sociale contacten leggen, bijvoorbeeld een sportclub met andere mensen met kanker
  • een frisse wind door je dagelijkse routine

Hoe ga je lekker sporten met kanker?

Sportscholen zijn vaak druk en kunnen overweldigend zijn, zeker wanneer je net begint met sporten. Probeer of je in je eigen huis of in een andere rustige omgeving een hoekje vrij te maken voor jezelf. Ga je liever naar de sportschool, probeer dan samen met iemand te gaan. Zo kunnen jullie elkaar erdoorheen slepen en heb je gelijk iemand om je gemotiveerd te houden. Een veelvoorkomende klacht tijdens therapie is vermoeidheid. Hoewel het zwaar kan zijn, is het goed om actief te blijven. Kun je het een keer niet opbrengen om te gaan sporten, a dan in ieder geval een rondje door het park wandelen. Ook bestaan er oncologische bewegingsgroepen om jou in beweging te houden. Verdiep je in de opties bij jou in de buurt.

Hoe zorg je voor comfort tijdens het bewegen?

Verder is het fijn om ruimzittende, zachte kleren te dragen waarin de huid kan ademen en zweet niet aan je huid plakken. Direct na het sporten is het het beste om de kleren direct uit te trekken, om te voorkomen dat het zweet dat in de kleding is gaan zitten gaat irriteren en je huid laat jeuken. Verder kun je het prettig vinden om een mutsje te dragen tijdens het sporten. Zo voorkom bijvoorbeeld je dat zweet langs je gezicht loopt. Ook kun je je hoofd zo warm houden als je buiten gaat sporten en kan het je dat kleine beetje zekerheid als je (nog) niet de behoefte hebt om anderen jouw kale hoofd te laten zien.

De waardering van www.bellebonnet.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1520 reviews.

Pin It on Pinterest

Share This