fbpx
Shutterstock  scaled

De beste haarverzorgingstips tijdens chemotherapie

Door chemotherapie is er helaas een mogelijkheid dat je haar uitvalt. Het is van belang om je haar en hoofdhuid extra voorzichtig te behandelen wanneer je chemo ondergaat. Maar hoe kun je je haar en hoofdhuid het beste verzorgen en jezelf voorbereiden op haaruitval? In dit blog geven we je haarverzorgingstips voor tijdens en na de chemotherapie.

Je haar voorzichtig wassen

Ten eerste is het belangrijk dat je je haar voorzichtig wast en dit niet elke dag doet, maar om de 2 tot 3 dagen. Wanneer je je haar wast, kun je het beste kiezen om lauwwarm water te gebruiken. Dit is veel beter voor je haar, omdat een te warme douche je haar laat uitdrogen. Gebruik een speciale milde alledaagse shampoo voor je haar, die helpt om haaruitval te bestrijden. Naast een shampoo kun je het best ook bij elke douchebeurt een conditioner gebruiken. Shampoo kan het haar namelijk wat slap maken en conditioner voedt het haar. Je kunt natuurlijk voor de behandelingen overwegen om een korter en eenvoudiger kapsel te nemen, zodat de gevolgen van haaruitval minder drastisch ogen.

Vermijd haarproducten en hitte

Wanneer je chemo ondergaat is het verstandig om geen gebruik te maken van een hairspray of mousse. Je haar is namelijk extra kwetsbaar door de bestralingen/chemo en het gebruik van haarproducten kan dit effect versterken. Het verven of permanenten kun je ook beter uitstellen, in ieder geval totdat de chemobehandelingen zijn geweest en het haar voldoende is hersteld. Naast het vermijden van beschadigende producten, is het ook beter om geen gebruik te maken van hitte. Een föhn of stijltang kan het haar schade toedoen waardoor het sneller afbreekt. Laat je haar dus aan de lucht opdrogen en behandel het zonder hitte, of föhn of stijl het op een lage temperatuur.

Je haar kammen

Het is het beste om je haren zo weinig mogelijk te kammen of borstelen. Hiermee verlies je namelijk veel haren. Echter is het wel belangrijk om klitten te voorkomen. Klitten kunnen namelijk ook sneller zorgen voor haaruitval. Gebruik in het geval van klitten een anti-klitcrème en kam je haren uit met een grove kam. Begin bij de uiteinden en werk zo naar je haarwortels toe. Doe dit wanneer je haar droog is.

Slaap met een muts

In je slaap verliest je hoofdhuid de meeste warmte. Een slaapmutsje is daarvoor een goede oplossing, want het houdt je hoofdhuid goed warm en zorgt ervoor dat je niet snel afkoelt. Daarnaast voorkomt een zacht mutsje ook extra haaruitval tijdens je slaap. Zet dus een zacht mutsje op je hoofd als je in bed ligt.

Gebruik een satijnen kussensloop

Als je mutsje steeds afschuift tijdens het draaien in je slaap, probeer dan eens een satijnen kussensloop. Doordat deze kussensloop glad is zal je mutsje beter blijven zitten. Ook verlicht het eventuele haarpijn als je stoppeltjes hebt, doordat de stof glad is en minder aan je hoofd (haar) trekt. De satijnen kussenslopen van Belle Bonnet zijn gemaakt van 100% polyester. Polyester neemt geen vocht op, dus de verzorgende crème op je hoofdhuid voor het slapen gaan trekt in de huid en niet in het kussen, waardoor je hoofdhuid niet uitdroogt!

Haar behandelen tijdens haaruitval

Als je na de chemokuren te maken krijgt met veel haaruitval kun je je hoofd het beste behandelen met lauwwarm water. Masseer je hoofdhuid goed en dep je hoofd voorzichtig droog met een zachte handdoek. Je kunt je haar het beste niet afscheren. Dit veroorzaakt veel irritaties op je hoofdhuid. Kies er dan voor om je overgebleven haar te verbergen onder een comfortabel en stijlvol chemomutsje van Belle Bonnet. Zo kun je alsnog stralend de dag doorkomen.

Haargroei na de chemotherapie

Nadat de chemotherapie voorbij is duurt het meestal een maand voordat het haar weer terug begint te groeien. Kijk er niet van op als je haar er anders uitziet dan voorheen. Je haar kan een andere kleur en dikte krijgen of juist krullend in plaats van
stijl terug groeien. Dit kan na verloop van tijd bijtrekken. Je hoofdhuid en haar blijven een langere periode na de behandelingen nog kwetsbaar.

De waardering van www.bellebonnet.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1539 reviews.

Pin It on Pinterest

Share This