fbpx
Alopecia

‘De dokter vertelde mij toen dat ik te maken had met alopecia’

Je haar verliezen is nooit fijn. Wanneer je op jonge leeftijd hier al mee te maken krijgt, beperkt dat je in het uiten van je schoonheid. Aya (37) verloor al haar haar door alopecia op 26-jarige leeftijd. Ze vertelt: ‘Het begon met een paar plukken, maar uiteindelijk werd ik volledig kaal. Ik wist niet hoe ik hiermee om moest gaan.’

Plotseling

‘Het gekke aan deze aandoening is dat het zonder enige reden tevoorschijn kan komen. Nooit had ik last van haarproblemen. Ik liep rond met een prachtige, bruine bos haar en kon allerlei leuke stijlen uitproberen. Als vrouw vond ik dit ook zo belangrijk. Maar op mijn vijfentwintigste borstelde ik op een ochtend voor het eerst een flinke pluk haar eruit. Toen begonnen mijn eerste kale plekken te ontstaan.’

Alopecia

‘Steeds meer haar begon uit te vallen en de kale plekken werden beter zichtbaar. Ik vond het tijd om een afspraak te maken bij de dokter. Ik begreep er niks van waar dit allemaal vandaan kwam. De dokter vertelde mij toen dat ik te maken had met alopecia. Een aandoening waarbij je lichaam een soort ‘systeem’-fout heeft en zich afweert tegen eigen cellen. Deze afweer bleef doorgaan en een jaar later was ik al mijn haren verloren.’

Pruik maar af

‘Omdat alopecia nog een heel onduidelijke aandoening is, wist de dokter niet te zeggen wanneer mijn haar terug zou groeien. En of dat überhaupt zou gebeuren. Daarom schafte ik zo snel mogelijk een pruik aan. Maar dit bleek ook niet voor mij weggelegd te zijn. Het jeukte namelijk ontzettend en je zag verduidelijk dat het een pruik was. Ik voelde mij hier echt niet fijn bij. Daarom gooide ik deze maar in de prullenbak. Ik zat toen echt met mijn handen in het haar, figuurlijk dan’, grinnikt Aya voorzichtig.

Verder zoeken

‘Ik heb toen enige tijd niks gedragen op mijn hoofd, maar bleef wel doorzoeken naar een andere optie. Een collega van mij kwam uiteindelijk met de doorslaggevende tip om op de site van Belle Bonnet te kijken. Ik had nog niet eerder nagedacht om een hoofddoekje te dragen als mode. Natuurlijk droeg ik bijvoorbeeld in de winter een mutsje, maar dit was puur praktisch. Maar toen ik op hun site keek, zag ik dat het ook voor je uiterlijk veel kan doen.’

Dragen met trots

‘Tegenwoordig kamp ik helaas nog steeds met alopecia. Ik heb eventjes een periode gehad dat mijn haar terugkwam, maar al snel viel het weer uit. Maar eigenlijk heb ik het nu kunnen omarmen. Ook door de leuke, fijne mutjes van Belle Bonnet. Het is nu gewoon onderdeel van mijn identiteit en ik draag het met trots! Het helpt ook dat ze hoofdbedekkingen allemaal lekker zitten. Wanneer je ook om welke redenen een mutsje, hoofddoek of anders zoekt, raad ik echt hun aan.’

De waardering van www.bellebonnet.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1515 reviews.

Pin It on Pinterest

Share This