fbpx
ervaring chemomuts

Elena (36) verloor haar haar naar aanleiding van chemotherapie. Of nou ja, dat stond haar te gebeuren. Voordat het zover was, besloot ze zelf het heft in eigen handen te nemen. ‘Toen ik de diagnose kreeg, wist ik dat me een zware periode te wachten stond waarin mijn leven op een ding neerkwam: herstellen. Het laatste waar ik me zorgen over wilde maken was mijn haar.’

Met schaar in hand

‘Voordat ik aan mijn chemo begon, besloot ik dus zelf om mijn haar af te knippen. Zo kon ik er alvast aan wennen. Het gaf me een gevoel van controle, dat ik zelf kon bepalen wanneer ik mijn haar verloor. Een week voor mijn eerste afspraak heb ik de schaar erin laten zetten bij de kapper. Het lange haar dat ik had, heb ik ironisch genoeg gedoneerd om pruiken van te maken. Niet voor mezelf, maar voor iemand die hetzelfde doorging. Het kaalscheren wilde ik zelf doen. Mijn kapster gaf me de tondeuse aan en zo begon ik en gek genoeg deed het me lachen. Ik had mezelf nog nooit zo gezien en wat een gekke ervaring. Ik ben blij dat ik het gedaan heb. De kapster heeft het netjes opgeknapt en zo liep ik de zaak uit: van een leven lang lang haar naar een kaal bolletje.’

Opties

‘Zo begon mijn ontdekkingsfase. Wat vond ik fijn, waar voelde ik me prettig bij? Hoe omarmde ik mijn nieuwe uiterlijk. Ik had artikelen gelezen over andere vrouwen die kaal waren gegaan. Soms om medische redenen, soms omdat ze dat gewoon wilden. Bijna allemaal zeiden ze dat hun omgeving lang zo heftig niet reageerden als ze hadden verwacht. Zo ervoer ik dat ook. Iedereen was heel zacht, heel lief. Ik denk dat het iets is dat je eerst zelf moet accepteren. Anders raken meningen van anderen je misschien wel echt.’

Het proces

‘Mijn hoofd bedekken hoefde van mij dus niet zo nodig toen ik het net geschoren had, maar toen ik helemaal kaal werd door de chemo wilde ik dit wel graag bedekken. Dit was gewoon mijn persoonlijke voorkeur. Een haarwerk hoefde ik niet zo nodig, maar wat dan wel? Zo kwam ik bij Belle Bonnet en er ging een wereld voor me open. Mutsjes, turbans, hoofddoeken. Voor elke outfit wat anders en tientallen verschillende stijlen. Deze producten hebben mijn herstel echt aanzienlijk makkelijker gemaakt, dat durf ik wel te zeggen. Ik hoefde me geen zorgen te maken over mijn uiterlijk en kon me gewoon bezig houden met herstellen. Mét een mutsje op mijn hoofd.’

De waardering van www.bellebonnet.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1539 reviews.

Pin It on Pinterest

Share This