fbpx
Haaruitval

‘Door mijn haaruitval verloor ik ook mijn vrouwelijkheid.’

Lauren (45) is tegenwoordig herstellende van kanker. Het was een lang proces, waarbij ze ook te maken kreeg met haarverlies. Haar haren zijn nu weer flink terug gegroeid. Maar haar haarverlies tijdens haar ziekteperiode viel zwaar: ‘Door mijn haaruitval verloor ik naar mijn gevoel ook mijn vrouwelijkheid.’

Lang uitstellen

‘Daarom maakte ik ook niet zo snel de keuze als anderen om mijn haar af te knippen of te scheren. Natuurlijk wist ik na de diagnose dat ik ermee te maken zou gaan krijgen. Er was nu eenmaal chemo nodig. Ik wilde alles op alles zetten om weer te genezen, maar over mijn haaruitval zat ik ook erg in. Ik heb het daarom in het begin nog verbloemd. De kale plekken wist ik te verbergen door de overige haren. Ik droeg steeds vaker mijn haar vast, totdat de chemo mijn haar de baas werd.’

Stap gezet

‘Er lagen steeds vaker plukken haar op mijn kussen of bleven achter in mijn borstel. Tja, op een gegeven moment ontkom je er niet meer aan. Gelukkig heb ik een lieve partner die mij erg steunde. We hebben toen samen mijn overige haren afgeschoren. Dat was een lastig moment, maar het gaf mij veel rust dat hij er bij was. Ik wist dat hij niet zo afschrikken van mijn nieuwe uiterlijk. Maar ikzelf stond wel verbaasd voor de spiegel.’

Onzekerheid over haaruitval

‘Maar goed, ik probeerde mijzelf bijeen te rapen. Want er speelden andere dingen die belangrijker waren dan mijn haren. Dat is ook wat ik telkens tegen mezelf zei. Toch bleef een stemmetje in mijn hoofd mij telkens herinneren aan mijn verloren haren. Ik had ook altijd een volle bos bruine haren gehad. Hiermee was ik altijd aan het experimenteren. Krullen, opgestoken kapsels, andere haarstijlen. Je kunt je daarom misschien wel voorstellen dat het veel impact had op mijn zelfvertrouwen.’

Hetzelfde schuitje

‘Ik droeg eerst slechts dunne sjaals om mijn hoofd, totdat ik kennis maakte met Belle Bonnet. In het ziekenhuis raakte ik in gesprek met iemand anders die in hetzelfde schuitje zat als ik. Zij droeg een leuk mutsje dat opviel. Ik vroeg waar ze deze vandaan had en zij raadde Belle Bonnet aan. Ik ben toen op hun website gaan kijken.’

Vrouwelijkheid in een ander jasje

‘Al gauw had ik een aantal chemopetten, doekjes en sjaalmutsjes aangeschaft. De verschillende printjes en kleurtjes spraken mij erg aan. Eigenlijk ontdekte ik dat ik nog steeds vrouwelijk kon zijn, alleen met de nodige aanpassingen. Daarnaast zaten ze ook nog heel erg lekker. Hoewel ik ze nu heb kunnen opbergen in mijn kast, hebben ze veel betekend voor mij als vervanging van haar.’

De waardering van www.bellebonnet.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 1539 reviews.

Pin It on Pinterest

Share This